Lotus

MkI - MkIV

Colin Chapman's första bil, som han kallade Lotus efter smeknamnet på frun, byggdes 1948 under hans sista år på universitetet. Den var baserad på en Austin Seven och var avsedd för trial-tävlingar. Året därefter när han tjänstgjorde i RAF (flygvapnet) byggde han MkII, som var avsedd för både trial och racing. Även denna var baserad på en Austin Seven, fast med Ford-motor. Den var lyckad, men därefter byggde han 2 styck MkIII enkom för racing i Formula 750. Dessa vann klassen 1951.

Den första januari 1952 grundade Colin firman Lotus Engineering Company tillsammans med Michael Allen. Dess första projekt var MkIV, som var en trial för Michael Lawson som hade köpt MkII:an. MkVI - Seven

Med MkVI 1952 tog Lotus flera steg framåt i utveckling, bort från de klumpiga chassina från Austin Seven och mot sitt eget rörramschassi. Tillsammans med en trimmad Ford-motor, genomarbetad fjädring och en lätt aluminiumkaross dominerade MkVI klassen Formula 1172 under flera år.

Seven var den logiska utvecklingen av MkVI. Den var slankare och hade en mer sofistikerad fjädring. Seven Serie 2 var billigare, enklare och svagare. Seven Serie 3 fick istället skivbromsar fram och modernare styrning från Triumph Herald bland annat. Detta är den klassiska modellen som Caterham övertog 1974. Seven Serie 4 utnyttjade beach-buggy trenden i början på sjuttiotalet och sålde bra, men den har inte åldrats väl.

MkVII - Eleven & Mk15

Fastän MkVII - Eleven var mer racerbilar än sportbilar, var alla gatregistrerade bilar och många användes mer på gatan än på banan. MkVII använde en fullt triangulär rörram, teoretiskt perfekt men ej tillämpad. Den hade fristående de Dion fjädring bak och en mycket låg kaross ritad av Frank Costin. MkIX var en förbättrad version, som visades vid Lotus första framträdande på London Motor Show 1955. Med MkIX ställde Lotus också upp vid Le Mans för första gången 1955.

MkX var en vidareutveckling, men det var först med Eleven 1956 som allting samverkade. Den vann tävlingar överallt och sålde i mängder enligt Lotus måttstock. Eleven Series 2 hade ytterligare förbättrad fjädring och var ännu mer framgångsrik, med bland annat klassvinst på Le Mans.

Under 1958 utvecklades modellen 15 utifrån Eleven. Denna modell tog dock steget från tävlingsbara sportbilar till rena tävlingsbilar i sportbilsklassen.

Elite generation ett

Colin's första "riktiga" bil 1957, alltså med fast tak, är nog den bästa bilen av alla också. Det var den första bilen med en hel glasfiberkaross. Det var en kompromisslöst körinriktad bil som också lyckades ser mycket bra ut. Den var lätt, aerodynamisk och ohyggligt kvick med sin 1216cc Climax motor. Tyvärr hade den också ett högt försäljningspris. Det betydde dock inte att Lotus tjänade pengar på modellen, eftersom svårigheter med produktionen drog upp kostnaderna.

I praktiken fick Lotus inte igång produktionen förrän med Serie 2 som kom 1960. Dessa hade karosser byggda av Bristol, som var bättre. Modellen SE hade fyrväxlade växellådor från ZF. Från och med 1961 kunda man även köpa sin Elite som byggsats.

Elan generation ett / Elan +2

För att försöka bygga en bil som var billigare än tillverka, och därmed mera lönsam, kontruerades Elan 1962. Stommen i chassit var gjord i stål, medan karossen var gjord i glasfiber. Från början var modellen öppen men den komplementerades 1965 med en kupémodell. Motorn kom från Ford Cortina 1500, var ombyggd med dubbla överliggande kamaxlar av den duktige Harry Mundy. Med tillräcklig styrka, smidighet och skönhet var även Elan:en kompromisslös. Tyvärr blev även denna något dyr, även som byggsats. Modellen utvecklades kontinuerligt under alla år, men blev utfasad 1973.

Vid sidan om skapades modellen Elan +2 som var en förlängd Elan kupé med två extra små baksäten 1967. Den ersattes 1974 av modernare Elite och Eclat.

Europa

Lotus befann sig ofta i teknologins framkant. Europa var om inte först, så en av världens första serietillverkade bilar med mittmotor. Chassit påminde om Elan och bakom förarutrymmet sattes en 1470cc motor helt i aluminium från Renault på 82hk. Den första S1 såldes enbart på export, eftersom man inte ville konkurrera med den nyligen introducerade Elan. Europans kaross var limmad runt chassit, så den var extra lätt. Den hade även fasta sidorutor i början, då ventilationen sköttes via självtryck från lutintaget fram. Den mer sofistikerade S2, som nu såldes i England, anses vara betydligt bättre. Den hade bland annat skruvade karosspaneler samt intrumentbräda i trä.

S2 ersattes 1971 av Twin Cam då en 1558cc Ford motor sattes i, tillsammans med en tum längre hjulbas och förminskade fenor bak. Som i sin tur ersttes av Special sent 1972, med Big Valve motorn på 126hk och en femväxlad låda. Den byggdes till 1975 då den ersattes av den modernare Esprit. Det var vanligt att Europa:n såldes som byggsats.

Elite generation två / Eclat / Excel

Efter sextiotalets vackra modeller blev kantiga former populära på sjuttiotalet. Lotus flyttade 1974 upp sin position på marknaden med andra generationens Elite, som hade "ordentligt" baksäte och en på sin tid för sportbilar revolutionerande kombikupé-lucka. Den hade en Twincam Lotus motor på 1973cc, som ursprungligen härstammade från Vauxhall, placerad i fronten under glasfiberkarossen. Interiören var ritad av ItalDesign. Den utvecklades under hela sin tillverkningstid med bland annat större motor på 2174cc och bättre växellåda från Getrag ända tills 1982.

Den billigare Eclat som kom 1975 hade en mer normal kaross utan kombikupé. Förutom karosspartiet bakom dörrarna och en fyrväxlad växellåda var den mer eller mindre identisk med Elite. Den sålde dock sämre än Elite, även om karossformen var mer harmonisk och långlivad.

Både Elite och Eclat ersattes 1982 av Excel, som övertog karossformen från Eclat. Undertill ersattes dock mycket av tillförlitliga komponenter från Toyota. Tillsammans med en dramatisk prissänkning fick modellen nytt liv på marknaden. När karossen moderniserades 1985 och motorn skrämdes upp till 180hk 1986 förlängdes tillverkningen till 1992.

Esprit

Även Esprit som 1975 ersatte Europa, förde Lotus bort från de primitiva / geniala / enkla / billiga lösningarna som präglat Lotus tidigare, upp mot de mer lönsamma sektorerna på marknaden. Från början användes dock samma 1973cc motor som i Elite. Även dess karossform med skarpa veck och raka linjer, som var ritad av Giugiaro, överensstämde med Elite / Eclat. Esprit:ens chassi var större än Europa:ns på alla sätt. Växellådan var femväxlad och kom från Citroën SM.

Under 1980 introducerades både 2.2 liters motorn och en turboladdad motor på 210hk. Med förbättrad chassi och fjädring gjorde detta Esprit Turbo till en riktig superbil. 1981 fick även den vanliga Espriten samma komponenter.

Karossens skarpa linjer blev 1986 försiktigt omgjorda, och 1989 ökade effekten till 264hk. Acceleration 0-100 km/h och toppfart ökade till 4.9 sekunder och 240 km/h. 1996 presenterades dessutom både Esprit GT3 och den enorma Esprit V8 med 350hk.

Elan generation två

Under åttiotalet påbörjades utvecklingen av en ny "billig" bil. Tyvärr tog finanserna slut och det var därför under GM:s vingar som andra generationens Elan presenterades 1989. Den använde en 1588cc motor från Isuzu, som Lotus hade utvecklat, tillsammans med framhjulsdrift. Tillsammans var det förmodligen för mycket för entusiasterna och försäljningen gick dåligt tills modellen lades ner 1992. Den fanns även som SE med turboladdad motor på 165hk. Efter att GM dragit sig ur byggde Lotus 1994 till 1995 den förbättrade S2 för att bli av med det överblivna lagret av 800 Isuzu motorer.

För att förbättra finanserna sålde Lotus modellen till koreanska Kia Motors, som sålde den som Kia Virago, innan även Kia fick finansiella problem.

Elise

Med Elise (1996) har Lotus tagit steget tillbaka till konceptet bakom Europa:n. Modellen är igen en kompromisslös körmaskin, utan onödig komfort men med vackra linjer. Den använder en tvärställd mittmonterad rak 1,8 liters fyra från Rover på 118hk. När 80% av Lotus köptes av Hicam Group från Malaysia, som även äger Proton, förändrades produktionsplanerna från 800 till 2500 exemplar per år.

Elise blev stommen till Lotus överlevnad i 25 år. Den förfinade Elise S2 kom 2001, Elise S3 kom 2010, och fortsatte att säljas till 2021. Den mer råa Exige S1 (utan targatak) baserades på Elise, 2000 pressades en V6 ner i efterträdaren Exige V6. Andra ännu mer extrema varianter på temat är 340R (2000), 2-Eleven (2007), och 3-Eleven (2015).

Med erfarenheterna från Elise satsade Lotus även på något större, och mer praktiska sportbilar som Europa S (2006), och Evora (2009). Europa S blev ingen framgång, men den 2+2-sitsiga Evora har varit mer framgångsrik, delvis för att den kunde certifieras för den viktiga marknaden i USA.

Dany Bahar

Proton (DRB-Hicom) satsade på att utveckla varumärket Lotus och dess långa framgångsrika tävlingshistoria, som inte ligger långt efter Ferrari. Man anställde Dany Bahar (från Ferrari?), som fick i uppdrag att skapa både en vision och en organisation för att åstadkomma detta. Han tog itu med detta mycket grundligt. Han anställde ett flertal talanger från konkurrenterna, och byggde en vision.

Resultatet av detta arbete syntes tydligt på Parissalongen 2010. Lotus visade fem sportbilskoncept, varje med sitt syfte, samt en stadsbil. Denna satsning var definitivt salongens största stjärna. Tyvärr var det inte lika enkelt att fullfölja satsningen. Tillverkningen kom aldrig igång. Kanske var den alltför storstilad. Istället ledsnade ägarna på det stora pengaflödet, och två år senare avsattes Dany Bahar, anklagad för förskingring.

Geely

Under tiden fortsatte Lotus tillverka och sälja sina gamla modeller; Elise, Exige och Evora. 2017 köpte Geely en majoritet av Lotus. På samma sätt som i Volvo har Geely låtit verksamheten flyta på några år utan större insatser. 2020 annonserade Lotus superbilen Evija, en elbil med 2000 hästkrafter, som skulle börja tillverkas i begränsad upplaga samma år. Pandemin samma år försenade dock planerna till 2021.

I början av 2021 annonserade Lotus att man kommer upphöra med alla nuvarande modeller. De kommer att ersättas av en ny uppsättning modeller, som skall ha något större fokus på användbarhet. En av modellerna kommer vara en hybrid med V6. Framtiden är spännande för Lotus..

 

Se även: Översikt per typnummer

källa: Real Cars