Chrysler

Varumärket Chrysler har använts av dessa bolag:

(1925–1998) Chrysler Corporation
(1998–2007) DaimlerChrysler
(2007–2009) Chrysler LLC
(2009–2014) Chrysler Group LLC
(2014–2021) Fiat Chrysler Automobiles US
(2021-) Stellantis North America (FCA US, LLC)

Stellantis North America (officiellt FCA US, LLC) är en av "Big Three" biltillverkare i USA tillsammans med GM och Ford, med huvudkontoret i Auburn Hills, Michigan, ägs av den multinationella bilkoncernen Stellantis BV, med varumärken som Chrysler, Dodge, Jeep, Ram och SRT, samt Mopar, dess varumärke för komponenter och tillbehör.

Chrysler grundades 1925 av Walter P. Chrysler när Maxwell Motor Company (grundat 1904) omorganiserades som Chrysler Corporation. Walter P. Chrysler anlitades av det blödande Maxwell-Chalmers i början av 1920-talet för att rädda verksamheten (efter att tidigare ha räddat Willys-Overland), och 1923 lade han ner tillverkningen och varumärket Chalmers för att fokusera på Maxwell.

Efter modellåret 1925 lades även varumärket Maxwell ner och nästa års lägre prissatta fyrcylindriga bilar från Chrysler var omdöpta Maxwell. Chrysler satsade dock hårt på ny teknik, nya modeller och nya varumärken. Både Plymouth och DeSoto lanserades 1928, Plymouth som lågprismärke och DeSoto som mellanprismärke.

Samma år (1928) köpte man Dodge Brothers som framgångsrikt inlemmades i verksamheten. Satsningarna var framgångsrika och 1936 intog man andraplatsen i USA, en placering man lyckades hålla ända till 1949. Chrysler hade till och med råd att misslyckas med de strömlimjeformade modellerna Airflow och Airstream i mitten på 1930-talet.

Sedan 1926 hade Imperial varit namnet på den dyraste modellen från Chrysler, och 1955 lanserades Imperial som ett eget märke för att kunna konkurrera bättre med rivalerna Cadillac och Lincoln. Märket var relativt framgångsrikt, och existerade till 1976. Man gjorde ett nytt kortlivat försök 1981-1983, men 1990-1993 återuppstod Imperial åter som ett modellnamn hos Chrysler.

Koncernen lanserade 1960 även Valiant som ett eget instegsmärke, men redan året efter såldes bilarna som Plymouth Valiant, medan mellanmärket DeSoto lades ner. Det betyder att modellåret 1960 hade koncernen hela sex varumärken för olika prisklasser: Valiant, Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler och Imperial.

Framgångarna ledde till att Chrysler satsade på internationell expansion på 1960-talet. Man tog full kontroll över brittiska Rootes, franska Simca, och spanska Barreiros, vilka tillsammans bildade Chrysler Europe 1967. Bilarna behöll sina europeiska varumärken, tex Hillman, Sunbeam och Simca, men såldes även som Chrysler. Det gick dock dåligt och 1978 såldes allt till PSA för $1.

1970-talet var en utmaning för Chrysler. Försäljningen minskade pga oljekrisen och ökad konkurrens från japanska tillverkare samtidigt som nya federala krav på säkerhet och utsläpp krävde tuffa investeringar. Man led även av kvalitetsproblem. För att snabbt kunna erbjuda små och bränslesnåla modeller inledde man ett samarbete med Mitsubishi Motors för att sälja deras modeller, som bla Dodge och Plymouth.

1978 tog Ford-chefen Lee Iacocca över som koncernchef för att vända skutan. Det såg illa ut och 1979 sökte Iacocca hjälp från myndigheterna för att undvika konkurs, vilket gjorde att USA:s kongress ställde ut $1.5B i lånegarantier genom the Loan Guarantee Act.

Det gav Chrysler utrymme att satsa på ett helt nytt marknadssegment, minibussen (även kallad MPV). 1983 lanserades Dodge Caravan/Plymouth Voyager och blev en formidabel succé. Det innebar att Chrysler åter kom på grön kvist. 1985 fördjupades även samarbetet med Mitsubishi när man skapade Diamond-Star Motors.

Samma år (1985) kom man överens med AMC att tillverka både bakhjulsdrivna modeller på Chryslers M-plattform och framhjulsdrivna Dodge Omni i AMC:s fabrik i Kenosha. Två år senare (1987) var AMC konkursmässiga och Chrysler köpte hela AMC, huvudsakligen för att komma över varumärket Jeep. På köpet fick man även en ny fabrik i Kanada och ett stort återförsäljningsnätverk.

1990-talet präglades av uppköp och samgåenden inom bilindustrin, och 1998 köptes Chrysler Corporation av Daimler-Benz, som tillsammans bildade DaimlerChrysler. Varumärket Eagle lades ner omgående, och Jeep blev en egen division. Även om det var ett samgående var det tydligt att det var tyskarna som bestämde. Lönsamheten var dålig och 2001 lades märket Plymouth ner.

Samarbetet fortsatte till 2007 då 80% av Chrysler Group såldes till en amerikansk investeringsgrupp, Cerberus Capital Management, och döptes om till Chrysler LLC. Den tyska delen fick namnet Daimler AG och fortsatte äga 20% av Chrysler. Finanskrisen 2007-2008 gjorde dock verksamheten olönsam och 2009 ansökte bolaget om konkursskydd enligt 'Chapter 11', vilket ledde till att lån på $4B skrevs av.

Senare samma år (2009) flyttades alla tillgångar till "New Chrysler", eller Chrysler Group LLC, som fick statligt stöd på $8B. Fiat Group köpte 20% av Chrysler och tillsatte Sergio Marchionne som ny koncernchef. Han införde ett robust system för kvalitet, WCM ("World Class Manufacturing"). Varumärkena Ram, Jeep, Dodge, SRT och Chrysler blev egna divisioner för att fokusera på sin särart, samtidigt som 11 större modelluppdateringar gjordes på 21 månader. Satsningen lyckades och 2011 återbetalades alla statliga lån.

Senare samma år (2011) köptes statens Chrysler-aktier av Fiat, som då ägde 53.5% av Chrysler. I Europa började Chrysler 300 säljas som Lancia Thema, Chrysler 200 som Lancia Flavia och Chrysler Voyager som Lancia Voyager. De följande åren köpte Fiat allt fler aktier på marknaden och 2014 blev Chrysler ett helägt dotterbolag (FCA US LLC) till det nya moderbolaget Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

2021 gick FCA ihop med Peugeot (PSA) och bildade det multinationella bolaget Stellantis. Chrysler är fortsatt ett av dess många varumärken.

källa: Christer Tärning