Caterham Cars Ltd

När Lotus 1973 beslutade sig för att sluta tillverka Seven, för att istället koncentrera sig på den större Elite samt på de alltmer strömlinjeformade tävlingsbilarna, var konceptet alltför bra för att dö.

Caterham Cars i södra London var vid det här laget den enda återförsäljaren som ville sälja Seven. De andra satsade på Europa och Elan som gav större marginaler. Caterham såg potentialen i modellen och valde då att köpa rättigheterna till Seven.

Enda skillnaden mot Lotus-bilarna var att de hädanefter hette Caterham istället. Namnet Seven ingick dock, vilket man omsorgsfullt skyddat sedan dess.

I början fortsatte man att tillverka Seven S4 tills dessa delar tog slut. Därefter återgick man till att tillverka bilar som ser ut som Seven S3. Man har till och med skyddat modellens utseende numera. Exempelvis konkurrenten Westfield, som också tillverkar en Seven kopia, har tvingats ändra utseendet på sina bilar.

Idag lever Caterham i största välmåga. 1993 erhöll man exempelvis drottningens medalj för sina exportframgångar, främst till Japan. De flesta nya Caterham 7 är unika idag, men egentligen har man några grundmodeller; Classic är enklast och billigast. Då ingår en enkelförgasare, en hastighetsmätare men inte vindruta. Super Sprint innehåller bland annat dubbla Weberförgasare, aluminiumhjul och vindruta. 1994 visade man dessutom en kompletterande större modell; Caterham 21.

Övriga sjuor

Det mest kända alternativet görs av Westfield. I Sverige finns det ett tiotal bilar samt ett Westfield-register.

Även holländska Donkervoort är ganska välkända. Donkervoort har dock modifierat chassi och hjulupphängning mycket.

Två tyska alternativ är Pegasus och Rush. Modellerna är kraftigt breddade jämfört med orginalet. Det har importerats ett flertal till Sverige.

Källa: Automobil, Caterham, Real Cars