AMC (American Motors Corporation)

American Motors Corporation (AMC) grundades 1 maj 1954 genom en sammanslagning av Nash-Kelvinator Corporation och Hudson Motor Car Company. Båda företagen hade svårt att klara sig på en marknad dominerad av Big Three, och grundaren George Mason var övertygad om att med gemensamma resurser kunde man vara mer konkurrenskraftiga.

Ett snabbt resultat från samgåendet var att Hudson kunde sänka priset i genomsnitt med $155 på Wasp, och med upp till $200 på de dyrare Hornet tack vare att man tillsammans med Nash kunde pressa kostnaderna för inköp och tillverkning. Året efter samgåendet visade AMC lönsamhet, $1.5M för första kvartalet jämfört med en förlust på $3.8M från året innan samgåendet.

Under 1955 flyttades all tillverkning till Nash' gamla fabrik i Kenosha, medan Hudson's gamla fabrik i Detroit gjordes om till andra ändamål, för militära tillverkningskontrakt, och så småningom såld. Efter hand designades Hudson-modellerna för att passa in med modellerna från Nash. Däremot behölls varumärkenas separata försäljningskedjor intakta.

Storsäljaren Nash Rambler såldes både som Nash och Hudson under 1955 och 1956. Modellerna var identiska förutom märkesnamn, navkapslar och andra mindre detaljer. Precis som för Metropolitan-modellerna. De fullstora modellerna Nash Statesman och Nash Ambassador gjordes om till 'nya' Hudson Wasp och Hudson Hornet. Dessa modeller hade större skillnader mellan varumärkena, ungefär som Chevrolet och Pontiac skiljde sig åt, och använde också olika motorer.

Försäljningen av Rambler gick utmärkt i slutet på 1950-talet, dels på grund av lyckad marknadsföring tillsammans med Disney och dels på fokuset på kompakta bilar. Det var kanske 20 år för tidigt för att sälja bränslesnåla bilar, men många köpare uppskattade det kompakta formatet. Man avstod också från att (som Big Three) designa om bilarna varje år, vilket bidrog till att man fick ett rykte om att erbjuda bra och tillförlitliga bilar.

Under 1960-talet introducerade AMC ett flertal innovationer långt innan Big Three erbjöd något motsvarande. Som ett exempel hade Rambler Classic en dubbel huvudcylinder för bromsarna, som erbjöd bromsförmåga även om de ordinarie bromsarna fallerade, sex år innan det infördes som ett krav för alla bilar.

Inför 1967 togs en helt ny design fram för de större modellerna Rebel och Ambassador, något som kostade $60M i omställning av tillverkningslinan. Det var en substantiell utgift och dessutom kunde man inte återanvända lika många delar med andra modeller. Men det gav AMC nya stora modeller som kunde konkurrera framgångsrikt med Big Three.

Man satsade även på nya trenden med muskelbilar, dels Javelin som konkurrent till Mustang och dels AMX som toppmodell. En anledning att man hade råd med dessa satsningar är att man avyttrade vitvarudivisionen Kelvinator Appliance, ett av koncernens tidigare kärnverksamheter.

Det långlivade varumärket Rambler lades ner 1968, även om Rambler American fortsätte använda namnet till 1969. Däremot fortsatte varumärket Rambler att användas i Mexico till 1983. Från och med 1970 användes varumärket American Motors, eller AMC, för alla passagerarbilar tillsammans med en helt ny logotyp.

I slutet av 1960-talet förlorade samtidigt Kaiser Jeep Corporation (tidigare Willys-Overland) pengar och 1970 köptes verksamheten av AMC för $70M. Styrelsen var tveksam eftersom det var en rejäl chansning, även om Jeep kompletterade de existerande passagerarbilarna väl och dessutom erbjöd en marknad där Big Three inte fanns. Man övertog även regeringskontrakt för att bygga militärjeepen M51 och DJ-serien med postbilar. I efterhand kan man konstatera att det var en mycket bra investering.

1970 lanserades även nya Hornet och Gremlin, som delade plattform. Nya Hornet blev AMC:s bäst säljande modell sedan Rambler Classic, det såldes mer än 860'000 från 1970 till 1977. Gremlin var USA:s första subcompact, mer eller mindre en kortad Hornet, och det såldes mer än 670'000 från 1970 till 1978.

1975 lanserades den futuristiska Pacer, en helt ny subcompact designad för att erbjuda samma komfort som en fullstor bil. AMC hade planerat att använda en helt ny Wankelmotor i den, men det var omöjligt när oljekrisen sköljde över världen och istället placerades en existerande rak sexa under huven, antingen på 3.8 eller 4.2 liter.

Dessa var mer bränslesnåla än en wankelmotor, men fortfarande relativt törstiga så försäljningen gick trögt. Eftersom Pacer inte delade många delar med andra modeller steg tillverkningskostnaden när volymerna sjönk. Detta ledde till att AMC inte hade råd att modernisera de populära modellerna Hornet och Gremlin, vilket ledde till en ond cirkel där försäljningen sjönk för dem också.

Finanserna hade varit ansträngda sedan 1974 och AMC överlevde i stort sett tack vare Jeep och sina militärkontrakt i dotterbolaget AM General. 1978 förlorade AMC $65M på personbilar men tack vare Jeep och AM General var nettot en vinst på $37M (på $2.6B i omsättning). Å andra sidan krävdes en rejäl investering för att modernisera Jeep inför kommande federala miljökrav 1981.

1979 hade AMC en sjunkande marknadsandel på 1.8%, då köpte franska Renault 22.5% av aktierna i AMC för $200M samt tillverkningslicens för Renault 5, kallad Le Car i USA. Svag ekonomi och höga energipriser ledde till minskad försäljning av Jeep samtidigt som omvälvningar i industrin med ökad konkurrens från effektiva japanska tillverkare ledde till sämre försäljning av personbilarna.

För att hålla AMC flytande köpte Renault allt fler aktier och 1983 ägde man 49% av AMC. En ny ledning satsade på moderna framhjulsdrivna bilar, baserade på teknik från Renault. Den första nya modellen var Renault Alliance, en lätt amerikaniserad Renault 9, tillverkad i Kenosha. Den hade logotyper från AMC fastän den hette Renault.

Satsningen lyckades inte. Marknaden rörde sig ifrån AMC:s småbilar mot större modeller när bränslepriserna sjönk. En Jeep CJ-5 välte i ett TV-reportage (60 Minutes) och försäljningen stoppades. Samtidigt protesterade arbetarna mot uteblivna löneökningar (enligt ryktena genom sabotage i tillverkningen) och det fanns rykten om att lägga ner Kenosha helt.

Situationen blev ohållbar. Det ledde till att Chrysler köpte AMC 1987, både Renault's aktier och alla resterande aktier, för $1.5B. Chrysler's koncernchef Lee Iacocca var tydlig med att han inte var intresserad av hela verksamheten, utan han ville komma över varumärket Jeep (och speciellt den nya ZJ Grand Cherokee), AMC:s nya fabrik i Bramalea, Ontario, Kanada, samt AMC:s försäljningsnätverk med 1300 återförsäljare.

AMC döptes om till Jeep Eagle Corporation 1988, och två år senare var verksamheten helt inlemmad i Chrysler.

Under årens lopp köpte eller skapade AMC flera specialiserade divisioner som lever kvar:

  • Kelvinator, vitvarudivisionen i Nash-Kelvinator, såldes 1968 till White Consolidated Industries och senare till Electrolux AB. Varumärket Kelvinator används fortfarande.
  • Jeep är ett varumärke ägt av Stellantis (tidigare Fiat Chrysler Automobiles). Många Jeep-modeller har kvar både mekanik och styling som utvecklades av AMC eller tidigare.
  • AM General ägs numera av MacAndrews & Forbes Holdings och Renco Group. Det organiserades som ett aktiebolag (LLC) 2004.
  • Beijing Jeep grundades 1983 av AMC för att tillverka Jeep för den växande marknaden i Kina. Samarbetet ärvdes av Chrysler och fortsätter än idag.

    källa: Christer Tärning