Elon Musk, född 28 juni 1971, är en entreprenör och en av grundarna av PayPal och Tesla Motors samt grundare av SpaceX. Han är även styrelseledamot i SolarCity.

1995 hoppade Musk av en utbildning vid Stanford efter två dagar för att istället grunda företaget Zip2, var affärsidé var att tillhandahålla publiceringsprogram för internetbaserat material från nyhetsföretag. 1999 köpte Compaqs AltaVista division Zip2 för US$307 miljoner kontant och aktier till ett värde av US$34 miljoner. Musk ägde vid tidpunkten tillsammans med sin bror Kimbal cirka 12% av aktierna i Zip2.

I mars 1999 grundade Musk tillsammans med partners X.com vilket var ett företag som tillhandahöll betalningslösningar via internet. Ett år senare köpte X.com Confinity, som hade en lösning för skicka pengar mellan Palm Pilots. Företaget fokuserade efter detta enbart på transaktioner via e-post genom domänen PayPal som ingick i Confinity. Februari 2001 bytte X.com namn till PayPal. Oktober 2002 köptes PayPal upp av eBay för eBayaktier värda US$1.5 miljarder. Då var Musk företagets största enskilda aktieägare med 12% av PayPal's aktier.

I juni 2002 grundade Musk sitt tredje företag, Space Exploration Technologies (SpaceX), i vilket han är VD och teknisk direktör. SpaceX utvecklar och tillverkar startraketer och rymdskepp med ny teknik. De första startraketerna är Falcon 1 och 9, och det första rymdskeppet är Dragon. 2011 ersatte SpaceX godstransporterna till ISS när NASA's rymdfärja pensionerades. Skälet till satsningen på SpaceX är att Musk anser att rymden är nästa 'frontier', som också kan rädda jorden på lång sikt.

Tesla Motors grundades 2003 av Musk, tillsammans med Martin Eberhard, Marc Tarpenning, JB Straubel och Ian Wright, för att börja bygga elbilar med modern ny teknik. Efter finanskrisen 2008 blev Musk huvudägare (23%), styrelseordförande och huvudvisionär. Den första modellen var Tesla Roadster, en Lotus Elise med förbränningsmotorn och bränsletank ersatt av elmotor och batterier. Ungefär 2500 fordon såldes i 31 länder.

Den andra modellen är sedanen Model S som är helt egenkonstruerad och började levereras i juni 2012. Den tredje modellen kommer att bli crossovern Model X, som skall börja levereras under 2014. Dessutom levererar Tesla system till delägarna Daimler (Smart EV, MB A-klass EV) och Toyota (RAV4 EV).

För att på allvar kunna ersätta bilar med förbränningsmotor behövs även ett fungerande system för påfyllnad av el. Tesla investerar därför kraftigt i ett "Supercharger"-nätverk både i USA, Canada och i vissa länder i Europa. Under 2013 har Model S varit den mest säljande bilen i Norge, varför Norge prioriteras under utbyggnaden.

Musk är även styrelsemedlem i SolarCity, som är den största leverantören av solpaneler i USA. Skälet till stödet för båda bolagen är drivkraften att motverka globala uppvärmningen.

I augusti 2013 presenterade Musk ett förslag kallad Hyperloop, som skulle innebära en ny form av transport mellan Los Angeles och San Francisco. Systemet skulle delvis baseras på partiellt vakuum i ett rör för att minska luftmotståndet, och drivas helt av solenergi. Hastigheten skulle vara så hög att restiden för 560 km skulle var 30 minuter. Investeringen uppskattas till ungefär US$6 miljarder. Musks egen förmögenhet är uppskattad till US$4,5 miljarder.

källa: wikipedia, christer Tärning