Felice Matteucci, född i Lucca, Toscana, Italien levde mellan 12 februari 1808-13 september 1887 och var hydraulikingenjör och tillsammans med Eugenio Barsanti upphovsman till den första motorn med intern förbränning.

Han studerade hydraulik och mekanik i Paris och Florens. 1851 träffade han Barsanti som presenterade sina idéer om förbränning av gasblandningar. Matteucci fann idéerna intressanta och de startade ett livslångt kompanjonskap där de utvecklade den första moderna motorn som de patenterade i London 1854. Motorn utvecklades under åren och de hade tillverkning i Belgien.

Barsanti dog 1864 och Matteucci lyckades inte föra företaget framåt ensam utan återgick till arbetet med hydraulik. 1877 försökte han stoppa Nikolaus Otto's patentansökan för dennes motor. Protesterna ledde inte till resultat förrän 1886 när man upptäckte att principerna för motorn redan beskrivits av en fransman, Alphonse Beau de Rochas, som redan hade teoretiserat kring idéerna.

Matteucci oroades dock mycket och lade mycket energi på patentproblematiken. Han hade dock börjat att få upprättelse redan innan han dog i Capannori nära sin födelstad i Toscana.

källa: wikipedia