Zender

Zender har aldrig tillverkat några bilar för försäljning, däremot har man gjort flera körklara koncept som visats på olika bilsalonger. Företaget lever istället på att sälja trimdelar, stylingtillbehör och liknande. Det grundades av Hans-Albert Zender 1969, när han var 23 år gammal.

Han började med att tillverka bucket-seats för sig själv och sina vänner. Den första kommersiella produkten var skärmbreddare färdiga att montera. Därifrån har verksamheten växt till att bli en av Tysklands största tillverkare av tillbehör, och en trendsättare inom bilstyling.

Zender visade sin första konceptbil på International Automotive Fair i Frankfurt 1983, Vision 1S, som var en orgie i glasfiber. 1985 visades Vision 2 som hade underredet konstruerat som en diffusor, idag vardagsmat men futuristiskt då.

Det första körklara konceptet var cabrioleten Vision 3c som visades på Genevesalongen 1986. Året efter var det omgjort till Vision 3 med en Mercedes-Benz V8 på 300hk. Till 1989 hade Zender byggt ett koncept i kolfiber, FACT4 Biturbo, med en Audi V8 som försetts med två turbos och fått 448hk och klarade 315 km/h. Nästa koncept, FACT4 Spyder, hade tappat taket.

1995 hade Zender ändrat filosofi, den extrema superbilen var ersatt av den folkliga skojbilen, PROGETTO CINQUE. Men fortfarande tillverkar Zender inga bilar för försäljning.

källa: Zender, conceptcarz.com